2024'te bilinçli vegan kursu (23-29 aralık)
2024’e bilinçli vegan olarak girin!
Merhaba Güzel İnsan,
Öncelikle çok teşekkürler!
Eğitim duyurusunu yapmamın ardından eğitime katılmak istemeniz, beni çok heyecanlandırdı. Değişim yolculuğunuza katkı sağlamak için edinmeniz gereken tüm bilgileri paylaştığım özgün bir eğitim hazırladım. Çok beğeneceğinizi, faydalanacağınızı düşünüyorum.
Başta da belirttiğim değişim yaratılırken, insanın bedeninde fiziksel darbeler almış gibi acı yaratır. Siz bu acının negatif bir şey olmadığının farkındasınız. İnsanlık, bir şeylerden rahatsız olup değişim isteyen, bunun için harekete geçen, daha sonra sürdürülebilir bir şekilde hedefi doğrultusunda çabalayanlar sayesinde ilerledi ve bugünlere geldi. Bugün evimizde, rahat koltuklarımızda, çayımızı-kahvemizi yudumlayarak dünyanın bir ucundaki eğitimlerden faydalanabiliyorsak bunu internete ve dijital çağa borçluyuz. Bu imkanları doğru kullanan bilinçli birey, kendi ekseninde çağ atlar.
Her ne kadar kolaymış gibi görünse de değişim için bazı alışkanlıklar edinmek gerekiyor. Öğrenmeyi öğrenmek, disiplinli ve planlı bir yaşam sürmek, kendini başkalarıyla değil sadece kendinin en iyi versiyonuyla karşılaştırmak gibi…
İnsan beyni, alışkanlıkları enerji tasarrufu yapmak için edinir. Her hayatımıza giren bilgi, hayatımızı daha da kolaylaştırıyor. Yeni bir alışkanlık oluşturmayı, balta girmemiş ormanda patika oluşturmaya benzetebiliriz. Önce önünüzü görmek için elinizdeki baltayla çalılıkları kesersiniz, sonra patikayı oluşturmaya nereden başlayacağınızı gözünüze kestirir, en son da planlar ve harekete geçersiniz. Her gün aynı güzergahtan geçe geçe o patika oluşur ve ormanı keyifle keşfetmeye başlarsınız. 250 gün boyunca bu patikayı her gün geçerseniz, sürdürülebilir bir alışkanlık edinmiş olursunuz. Bu uğurda her gün %1 gelişim kaydederseniz bir yılın sonunda da 237 kat gelişiyorsunuz. Peki bunu nasıl yapacağım? Hiç böyle bir yöntem duymamıştım dediğinizi duyar gibiyim. Bugüne kadar bildiğiniz yöntemler bir yere kadar işe yaradı ama devam etmeniz için başka bir şeye ihtiyacınız var. Bu eğitimde vereceğim bilgiler bu yenilikleri kapsıyor, eğitimdeki her bir ders kendi patikanızı oluşturmada size kılavuz olacak. Çünkü, ben de bir zamanlar o patikayı oluşturmaya niyetlendim ve başladım; hala kendi patikamı genişletmeye çabalıyorum.
Bu yolda bana bilim ve Anadolu Mutfağı çok yardımcı oldu. Vegan yaşamı, beslenme bilimi ve Anadolu Mutfağı ile birleştirdiğim 10 yıl boyunca sayısız vegan beslenme eğitimi, 4000’e yakın birebir vegan beslenme danışmanlığı verdim. Türkiye’nin en saygın hekim ve sağlık ekipleriyle çalıştım. Çeşitli yayın organlarında ve sosyal medya mecralarımda vegan beslenmeye dair pekçok bilgilendirme yaptım, Türkiye’de vegan beslenmenin öncüsü olarak kabul gördüm. 10 yılın ardından şunu rahatlıkla söylerim ki, Türkiye’de vegan beslenmenin gidişatı beni çok mutlu ediyor. Ancak, en gördüğüm büyük sorunlar: bilinçsizlik, korku ve endişeler. Hep başlamak istediniz, biliyorum. Her seferinde bir şeyler yolunda gitmedi ve bırakmak durumunda kaldınız. Zihnimizin çöp kutusu bölmesi başlanmış bitirilmemiş kaç işle dolu, bir düşünsenize. Ama bu kez bırakmayacaksınız.
Vegan beslenme, muhteviyatı gereği aslında pratiklerine alışkın olmadığımız bir sistem, başta kargaşık kurgaşık geliyor, bu oldukça normal. Vegan beslenirken, geleneksel beslenirken dikkat etmediğimiz pekçok konuya pürdikkat olmamız gerekiyor, balta girmemiş ormanda bizden önce yürüyenlerin izinden gittiğimiz geleneksel beslenmede pek zorluk çekmiyoruz. Ama vegan beslenme öyle değil, başlarda yeni bir hayali patika bizim için. Vegan beslenme için de bir alışkanlık değişimi yaratmak kaçınılmaz oluyor. Peki, nereden başlayacağız, nasıl yapacağız da hem gündelik yaşantımıza devam edip işlerin güçlerin arasında nasıl hem de pratik, sağlıklı ve yöresel vegan besleneceğiz?
Bana göre yeni çağın en önemli konuları bağlantısallık ve yaşamdaşlık. Bağlantısallığı, sinir hücrelerimizin yepyeni bağlantılar kurması olarak özetleyebilirim. Yaşamdaşlık, işte tam da vegan beslenmedir. Yaşam hakkını savunurken kendi sağlığını da iyileştirmek ve yaşayan tüm canlıları önemsemek. Daha iyi bir örnek olamazdı. Ama bir dakika! Ortalıkta çok fazla enformasyon dolaşıyor, özellikle konu vegan beslenme ise. Bu, üstümüze üstümüze gelen enformasyon dağının altında kalmamak ve enformasyonu doğru bir şekilde kullanılabilir, özgün, sürdürülebilir bir içerik haline getirmek için bilgiyi ve deneyimi harmanlamış kişilere ihtiyacımız var. Bu bilgi ve deneyimi çeşitli kaynaklardan edinip kendi özgün ifade biçimimizi oluşturmak, değişimi donanımla karşılamak adına elzemdir.
Burada olduğunuza göre bahsettiğim değişime olumlu bakıyorsunuz. Endişe etmeyin ve biraz rahatlayın. Çünkü, biraz rahatlamak herkese iyi gelir. Şimdi, sizinle karşılıklı doyum elde edeceğimiz bir yolcculuğa çıkacağız, balta girmemiş bir ormanda yepyeni patikalar oluşturacağız. Size eskinin gücünü de ardıma alarak yepyeni şeyler anlatacağım. Vegan yaşam yolculuğumda beni neler zorladı, neler öğrendim, Türkiye ve dünyadaki gelişmelerin neresindeyiz, en önemlisi de bugüne kadar nasıl sağlıklı bir vegan olarak kalabildim ve binlerce kişiye vegan beslenmeyi anlatırken başıma neler geldi. Vegan yaşama 10 yılını vermiş biri olarak, nasıl yapacağız sorusuna cevabım, bilinçli vegan olmanın yollarını öğrenerek ve iyi bir rehber edinerek olacaktır. Benim bir rehberim hiç olmadı, keşke olsaydı. Şu ana dek bilimsel veriler dışındaki tüm öğrendiklerimi ve deneyimlerimi düşe kalka, deneye yanıla edindim, bu yüzden çok fazla kriz yönetmek zorunda kaldım, baş etmekte zorlandığım çok şey oldu. Veganlığım nedeniyle sosyal baskılara zaman zaman maruz kaldım. Ama iyi ki diyorum şimdi. Deneme yanılma gibi insanlık tarihinin en eski öğrenme yöntemini kullandım, bu da öğrenme süremi uzattı. Şimdi daha net görüyorum ki, mesleğim diyetisyenlik olmasaydı tüm bunlara vakit ayıramazdım.
10 yıllık süreçte “Keşke bir eğitim olsa, kafamdaki tüm sorulara cevap verse.” dediğim ne varsa bu eğitimde yer alsın istedim. Diğer eğitimlerden farklı olarak yeni konular ekledim. Doyumlu bir hayatın en önemli adımı, sağlıklı yaşamdır. Bu eğitimden umarım yüksek fayda sağlarsınız, umarım hem kendi sağlığınız hem hayvanların yaşam hakkı hem de doğanın sürdürülebilirliği için attığınız bu adımda muvaffak olmanıza yardımcı olabilirim.
Saygı ve sevgilerimle…
Kevser Başkara, BSc Nutrition Dietetics, DipACLM